Už jsme spolu rok


Dlouho jsme nic nenapsali, protože jsme měli prostě spoustu práce, ať už s kavárnou nebo sami se sebou, v tom co se stále děje. Víte, pandemie a krize přináší s sebou i nové možnosti. Jakákoliv změna v podmínkách pro život, buď krize, nebo tato pandemie přináší následky. Ale jestli nás to ovlivní negativně nebo pozitivně to si rozhodněte sami. Můžete sedět, čekat, stěžovat si, nebo obviňovat někoho nebo něco, proč se stalo to a to, jako spousta lidí, nebo se pokusit změnit myšlení a díky volnému času, se nasměrovat na něco prospěšného, třeba na sebevzdělávání, sebezdokonalení a hledání nových možností pro rozvoj. Tento příspěvek je jakousi výroční směsicí pocitů během pandemie a veselé události, kterou je naše roční výročí existence na trhu. Tak přeji příjemné čtení.

 


Dnes je 10. 8. 2020 a je tomu přesně rok, 365 dní chcete-li, co jsme pro Vás otevřeli naše dveřnice a srdce. Pokud pro nějaký, tak pro rok 2020 platí rčení “člověk míní, život mění.“. Jelikož se zkrátka ve zkratce posralo, co mohlo, nám všem. Dlouho jsme váhali na kdy naplánovat plné otevření naší kavárny od rána do večera a nakonec, po zvážení všech proměnných, jsme se rozhodli pro únor, konkrétně 3. únor 2020. Po neostrém odpoledním a půltýdenním provozu od srpna do ledna stojíme od 7:00 za barem vlastního podniku a těšíme se na Vás. Vše běží víceméně super až do 14. března, kdy světlo světa spatřilo nařízení vlády č. 211. Je to to nařízení, které je noční můrou každého provozovatele podniku – nařízení o uzavření provozovny v důsledku mimořádného stavu. Takže po měsíci, kvůli virové situaci, zamykáme kavárnu a 14 dní přemýšlíme zavření doma co s rozstříleným snem na maděru. Inu nevzdáváme se, omezujeme provoz, děláme balíčky, otevíráme okénko, děláme, co můžeme a bojujeme s vidinou opětovného plného spuštění plného provozu. Bohužel, navzdory píli a houževnatosti všech, kdo podnikají v gastronomii, nám naše vláda servíruje jedno poleno pod nohy za druhým a celá naše země se zmítá v podivné křeči COVID-19.

 


Podnikatelské plány na rok a dál, se změnily v krizové plány nejdéle na měsíc a stále nikdo nevíme, co bude dál, je to hrozná doba, ale bojujeme, všichni. Tuhle cestu jsme si přáli, snili o ní, vybojovali si jí a budeme bojovat dál a nic nás nezastaví. Naše kavárna byla, je a bude vždy rodinná, ať už prostředím a atmosférou nebo tím na čem je založená – na nás Haničce a Jirkovi – Ha Ji – Belí! Za tím si stojíme, stejně jako za našimi produkty, které Vám každý den připravujeme a nabízíme, s láskou a péčí nám vlastní. Co jsem ale chtěl psát a sdělit tímto příspěvkem je hlavně to, co nám ten rok s Vámi dal/ vzal a co nás naučil život na „volné noze“. Začínali jsme naprosto nepolíbení kavárenským byznysem, nikdy jsme nestáli za kávovarem, nikdy jsme si za naše výrobky netroufli říct o peníze a tak vůbec nám chybělo spousty (všechny) zkušeností s lidmi – zákazníky a v podnikání všeobecně. Jsme přesvědčení o tom, že způsob jakým se chováte k lidem, se Vám dříve nebo později vrátí, což platí samozřejmě oboustranně a také, že „Vrána k vráně sedá.“ tentokráte myšleno v dobrém slova smyslu. Díky tomu se nám podařilo navázat několik, slovy 3, dodavatelsko-odběratelské vztahy, na které jsme pyšní, které nás baví, rozumíme si velmi dobře, hlavně po lidské stránce a díky nimž máte možnost u nás ochutnat zmrzlinu, kávu nebo třeba víno, které jsou špičkou, nejen v našem regionu. Ale zároveň za dostupnou cenu, kvalita je totiž pro každého, resp. může být a v podstatě stačí dělat obyčejné věci neobyčejně dobře, kvalita je totiž nejlepší recept.


Za tu dobu se nám podařilo vytvořit zákaznickou základnu lidí, kteří nechodí jen za tím, co děláme, ale hlavně za tím jak to děláme a za námi, jen tak si popovídat, odpočinout si a zapomenout na denní shon a stres. To je dle našeho názoru to, co by měl vztah kavárníci-zákazníci nabídnout, nejen kvalitní výrobek a servis, ale i kus vlídného slova. Vracíte se k nám často a rádi a my si toho velice ceníme. I když jak jsem psal výše, doba není úplně nejlepší a každý s ní bojujeme po svém. Za ten rok provozu jsme zjistili, že podnikání a hlavně kavárenství, v konceptu jaký máme a budujeme – „všechno sám“, není práce na osm a půl hodiny, ale 28 hodin denně. Je to nikdy nekončící dřina a tlak, ale baví nás to, proto to děláme a i když občas padáme na hubu, vstaneme s úsměvem, a meleme Vám vaší 8 gramovou dávku radosti, aby naplnila Váš šálek a zahřála Vás zevnitř, na duši. Jeden ze zákazníků mi při naší diskusi jednou řekl, že nepotřebuje psychologa, ale svého kavárníka. Na tomhle rčení je tolik pravdy, že se to vlastně lépe říct nedá. Sdílíte s námi a my s Vámi každodenní radosti, strasti, smutek a obavy, ale pokaždé děláme maximum pro to, abyste od nás odcházeli s úsměvem na tváři a dobrým pocitem. Můžeme dlouhosáhle diskutovat na jakákoliv témata, stejně jako o tom, že kafe a dort Vám dají všude, jen někde ale dostanete něco navíc, něco co nic nestojí a přesto Vás dokáže navést na pozitivní vlnu a mít dobrý pocit – vřelý úsměv a dobrou náladu, kterou tvoří celková atmosféra.


Od počátku naší existence všechno cílíme na Vaší maximální spokojenost, děláme vše, jak nejlépe umíme a snažíme se zdokonalovat, jak to jen jde. Ceníme si důvěry, kterou v nás máte při realizaci narozeninových dortů, drobných oslav a setkání, soukromých akcí atd. Ale i událostí venku – cateringového charakteru. Těší nás to, na prstech nespočítáme, kolik zakázek jsme pro Vás za tento rok dokončili, ale zato si vzpomínáme na každé jedno Vaše poděkování a to nás hřeje! Na tom co děláme je nejhezčí to, že potkáte tolik zajímavých lidí z tolika oborů a zároveň to, že nikdo nehodnotí Vás na základě toho, kdo jste, co jste a co jste dělal v minulosti, jediné co je důležité je aktuální okamžik. Takže když proti nám stojí vrcholový manažer, nebo podnikatel či obchodní zástupce, dívá se na nás jako na obsluhu v kavárně, co na tom, že s jeho prací máme taky zkušenosti. Když pak začne debata, můžeme jen překvapit, že o daných tématech také dost víme… z minulosti a nejen díky tomu potkáte a poznáte spousty osobností – spisovatele, vynálezce, bylinkáře, řemeslníky, učitele, závodníky, profesionální sportovce, rodiče, blogery, zvědavé konkurenty, začínající podnikatele, fotografy anebo byznysmeny z různých odvětví na pracovní schůzce atd. To nám dalo mimo jiné třeba možnost nabídnout ke koupi knihu Neposedných fejetonů od Terezky Cimburkové, místní talentované spisovatelky, moci se podílet na rozjezdu podniků, které nás požádali o spolupráci, stát před objektivem jako objekty zájmu, vytvořit výrobek, který se předmětem zájmu fotografa teprve stane, zahrát si malou roli na oslavě narozenin Vašich ratolestí, nabídnout masopustnímu průvodu dětí občerstvení a kakao a tak dále a tak dále. Ale stále největší peckou je když se u nás zastaví milovník kávy s tím, že o nás slyšel a rád by ochutnal, a úplně nejvíc je pro nás, když se zastaví někdo, kdo nemá kávu rád, resp. ještě neobjevil její kouzlo a díky nám se potom vrací stále dokola pro svůj nově oblíbený nápoj, ať už je to espresso, cappuccino, cold brew a nebo výběrová káva na V60.


Shrňme to, první rok naší existence byl plný plánů a vizí a tak spontánně jako vzniknul, dostal i za uši. Zažili jsme spousty chvil, kdy jsme se štěstím nemohli přestat smát a spousty chvil, kdy jsme samou zoufalostí nevěděli, kdy přestat brečet. Zjistili jsme, že lajky na internetu jsou hezké, ale děti z nich nenakrmíme a hypotéku nezaplatíme, naučili jsme se přijmout objektivní kritiku a využít ji k dalšímu zlepšení se. Naučili jsme se nenechat si všechno líbit, protože ať chcete nebo ne host je stále náš host a měl by se podle toho chovat. Naučili jsme se počítat a stanovovat ceny tak, abychom mohli zajistit chod našeho podniku a nemuseli jsme jej doplácet. Naučili jsme se polknout hrdost a přijmout fakt, že řemeslo má zlaté dno ale posrané víko. Zjistili jsme, že odsedět si svých 8 a půl u počítače, pít kafe z automatu a dostat za to fixní plat je tak jednoduché, že se nám to nyní nezdá ani možné, oproti tomu kolik práce odvedeme, byť jen za jednu korunu čistého zisku. Naučili jsme se, že stát není v podnikání parťák ba naopak, jako první natahuje ruku, nekompromisně. Potěšilo nás, když opakovaně někdo použil nebo parafrázoval náš nápad, a považoval ho za vlastní, pobavilo nás, když někdo udělal to, co jsme plánovali a tajili dřív než my. Zamilovali jsme si diskuse s kolegy z gastrobyznysu, kteří jsou dále, mnohem dále než my, porodní bolesti mají za sebou, a kteří nám sem tam rádi předají svoje zkušenosti a historky u kterých brečíte smíchy, dokud se nestanou vám, ale díky nim již máte nadhled a víte jak se situací naložit. Máme rádi návštěvy v podnicích, které mají skutečně co nabídnout, inspirují a kam se rádi vracíme, když máme chvilku pro sebe, abychom načerpali energii. A to všechno nás posunulo o další kus naší cesty a ve výsledku utvrdilo, že jdeme správným směrem. I když cesta je dlouhá. I přes těžkosti a trampoty jsme tu pořád, jsme tu s Vámi a budeme tu pro Vás. Děkujeme všem našim věrným zákazníkům za podporu, děkujeme za Vaše návštěvy. Nyní jsme již o rok chytřejší a jedeme v tom společně i nadále! Věříme že to nejlepší je před námi a jen na nás je si pro to dojít, půjdete s námi?

 


Doufám, že článek nezní negativně, nebo zachmuleře, cílem je hlavně sesumírovat koncentrované zážitky, které jsme nasbírali za rok existence. Vážíme si každého z Vás, každého zákazníka, jsme rádi, že nás sledujete, že k nám rádi chodíte. Zanechte Vaše dojmy a názory v komentářích níže, sledujte nás na instagramu pritocne_cafe_bistro, nebo se podívejte na náš FB PriTocne no a těšte se na příští článek!

 


Mějte se fajn!

 
 
 
 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *