Roastbeef

Hovězí na milion způsobů je naším nejoblíbenějším masem, jednou z nejčastějších a zároveň nejjednodušších příprav je jednoznačně roastbeef. Takto upravené hovězí dost lidí děsí a to až tak, že se bojí ho připravit, není však důvod, je to hračka! Pojďme na to!

 


Doba přípravy 60 minut (+ den marinování předem)


Ingredience:


1,5 kg vyššího hovězího zadního (kulatá plec, nízký roštěnec, …)
150 ml olivového oleje
5 lžic dijonské hořčice
5 lžic hrubozrnné dijonské hořčice
100 ml worcestrové omáčky
Himalájská sůl
Čerstvě namletý pepř
Provázek (potravinářský)
Alobal


Postup přípravy:

Maso omyjte, odblaňte, očistěte a potom ho v nějaké mělčí nádobě velmi dobře opepřete, osolte a potřete worcestrovou omáčkou z každé strany. Ihned poté maso svažte do kompaktního tvaru, dejme tomu válečku, pokud máte kulatou plec, není třeba to tolik hrotit, dejte si pozor na utáhnutí provázku, pokud bude příliš silné, maso se špatně propeče a bude Vám vytékat šťáva. Provázek zavažte tak, abyste ho pak mohli snadno rozmotat! Do nádoby si nalijte olej, aby obalil celý povrch masa a maso v něm vykoupejte, důkladně! Díky tomuto nebude maso vyschlé a bude křehčí. Takhle připravené maso dejte na 6 a více hodin do lednice. Roastbeef není nutné dělat ze zralého hovězího, ale samozřejmě bude výsledek chutnější.

 

 

V den přípravy maso vyjměte z lednice, nechte chvilku odpočinout a mezitím si hodně dobře rozpalte pánev, poté přidejte olej a svázané maso zprudka opečte z každé strany dohněda. Musí to být rychlé a za vysoké teploty, bude to prskat! Díky tomuto kroku se Vám maso zatáhne a nepustí ani kapku šťávy ven! Po opečení maso vyjměte do pekáče a nechte chvilinku vychladnout. Předehřejte si troubu na 140 stupňů a pokračujte k masu. Pokud se dá s masem manipulovat holýma rukama, začněte jej potírat směsí hrubozrnné a jemné dijonské hořčice, pěkně se s ním pomazlete a potřete každou skulinku. Můžete dopepřit, dosolit nebo doworcestrovat, podle chuti. Takto připravené maso vložte do pekáče a hybaj s ním do předehřáté trouby!

 

 

Podle výšky a velikosti masa se odrazte na výpočtu délky pečení – vyšší kus pečeme déle, nižší naopak. Průměrně 40 minut ho nechte válet v troubě a v klidu péct, záleží na Vaší troubě a na zkušenostech s ní. Já už ani nekontroluji propečení, při prvním pokusu bych si to ale raději ověřil. Pokud jste technické typy a máte teploměr na měření teploty masa, na medium úpravu by mělo mít maso uvnitř 54 – 58 stupňů. Pokud tomu tak je, maso vyndejte z trouby a nádoby, a udělejte mu důkladný župan z alobalu a nechte ho relaxovat po sauně něco kolem 20 minut. Ještě než poskočíte k dalšímu kroku je nasnadě jedna velice důležitá věc, tou je samozřejmě odstranění provázku, pokud jste to na začátku odflákli, konec nenajdete a čeká Vás spousta zábavy!

 

 

No a co pak? Máte hotovo, maso vyndejte a nakrájejte na tenké plátky! Chce to ostrý nůž, trpělivost a trošku zručnosti, ale čím tenčí plátky, tím lepší! Po vychladnutí můžete dát do lednice a ukrojit si kdykoliv budete mít chuť. Doufám, že se Vám recept líbil, zanechte Vaše dojmy a názory v komentářích níže, sledujte nás na instagramu haji.beli.food, nebo se podívejte, jak jsme vařili na našem youtube kanálu haji.beli.food no a těšte se na příští článek!

 


Mějte se fajn!

 
 
 
 
 
 
 
 
 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *