Rámen

Silné vývary ať už hovězí, kuřecí nebo zeleninové, milujeme a to jako základ do dalších pokrmů, nebo jako samostatnou polévku, logické tedy je, že milujeme i v současnosti velmi oblíbený rámen. Ramen může být na spoustu způsobů – dislokace ramen, zánět ramen, pohmoždění ramen, bolest ramen … Nebo také podle typu nudlí, původu a lokace, ze které ramen pochází nebo co obsahuje. Naštěstí, jako ve všem co vaříte, se nemusíte držet receptu a můžete se řídit tím, na co máte chuť, nebo je sezónní a čerstvé a nemusíte si číst nějaký stupidní blog o tom jak na to! 🙂 I tak se Vám pokusím přiblížit jak si připravit rámen s trhaným hovězím masem, nebo jeho alternativu. No a jak jinak, bude to pecka!

 


Doba přípravy 20 minut (pokud máte vše připraveno)


Ingredience (4 porce):


1l silného masového/ zeleninového vývaru
100 ml sójové omáčky
1 balení nudlí (dōngfěn – skleněné; shahe fen, bīfun – rýžové; lo mein, ramen, sōmen, udon – pšeničné; soba – pohankové, …)
1 hrst hub shitake
1 hrst jidášova ucha
1 hrst mořských řas (noori, kombu, wakame, …)
1 hrst čerstvých mungo klíčků
1 špetka černého sezamu
1 špalíček zázvoru
1 stroužek česneku
Sezónní zelenina
2 vejce vařená na měkko
500 g hovězího trhaného masa
Čerstvý koriandr
1 lžička rybí omáčky
4 lžíce Miso pasty
1 špetka kajenského pepře


Postup přípravy:

Trhané maso si připravte dle Vaší volby a třeba dle našeho receptu. Dejte ho zpět do tepla, popřípadě jej na chvíli odložte mimo a pokračujeme v přípravě. Pokud máte čerstvé houby shitake a jidášovo ucho, tak jako nikdo, očistěte je a nakrájejte. Pokud je máte v sušeném stavu, před zpracováním je alespoň na 4 hodiny namočte do studené vody, stejně jako řasy. Mezitím vlijte do hrnce sójovou omáčku, lehce rozřeďte vývarem a zahřejte, přidejte strouhaný zázvor, drcený česnek, je možné přidat i výpek z masa, rybí omáčku, kajenský pepř a krátce povařte, dokud se chuti nepropojí. Přeceďte a nakrájejte si houby, řasy a zeleninu na kousky, určitě si předtím připravte čerstvě naklíčené klíčky mungo a nasekejte nahrubo koriandr. Uvařte vejce naměkko a oloupejte. Nudle uvaříte dle návodu na obalu, po ten kratší uváděný čas, aby po varu byly ještě polovařené a ohřejte si zbytek vývaru.


Přichystanou směs ze sójové omáčky nechte lehce vyhladnout, přeceďte a dochuťte sójovou omáčkou a miso pastou, nechte bokem. Vezměte si misky či hluboké talíře a do všech rovnoměrně rozložte nudle, maso, řasy, houby, zeleninu a vše zalijte vroucím vývarem. Vejce rozpůlte a vložte jej navrch, posypte vše nasekaným koriandrem a černým sezamem. No a máte hotovo, dobrou chuť!

 

Chtěl jsem být konkrétnější, ale proč, je to vlastně jen zevrubný návod a vše si můžete doladit dle sezóny, chuti, nebo dostupných surovin, receptů je milion, těmi se my ale neřídíme, fantazie chutná! No a co Vy? Vyzkoušíte? Doufám, že se Vám recept líbil, zanechte Vaše dojmy a názory v komentářích níže, sledujte nás na instagramu haji.beli.food, nebo se podívejte, jak jsme vařili na našem youtube kanálu haji.beli.food no a těšte se na příští článek!

 


Mějte se fajn!

 
 
 
 
 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *