Marinovaný losos

Dnes Vám přinášíme recept na za studena připraveného lososa, kterého můžete znát jako GRAVLAX z jednoho z nejmenovaných švédských obchodních domů prodávajícího nábytek. Jak tedy název a předchozí indicie napovídá, jedná se o recept ze severu, odkud pocházím, není to teda sever Čech – Žatec, ale o kousek dál, Skandinávie. Tamní rybáři tenkrát hledali způsob jak konzervovat ryby, které ulovili a přišli na to, že rybu naloží do směsi cukru a soli a zakopou pod zem – odtud tedy název „grav lax“ – „grav“ je „hrob“ a „lax“ „losos“, tedy něco jako zahrabaný losos. Takhle připravená ryba pak vydrží roky, nebo aspoň dny a je pořád jedlá, dokonce víc než to, je výborná!

 

 

Doba přípravy 24 hodin

 

Ingredience (4 porce):

500g filetu z lososa

500g cukru krupice

250g mořské/ himalájské soli

1 snítka kopru nebo bylinek na ryby (rozmarýn, koriandr, petržel, …)

1 BIO citron

 

Postup přípravy:


 

Vezměte BIO citron, nebo neBIO, ale třeba z místní farmy ze středních Čech anebo ho prostě jen dobře umyjte. Z citronu si nastrouhejte veškerou kůru, jen tu žlutou část, ta bílá pod ní je už hořká, tu ne. Nasypte ji do větší misky, kam se vejde i cukr a sůl, které k tomu přidáte. Do mísy s kůrou nasypte cukr a sůl a vše promíchejte, pokud máte raději slanější, klidně si přidejte sůl nad rámec receptu. Nechte promíchané a dejte bokem. Lososa kupujte v obchodě v rámci možností co nejvíce čerstvého, pokud nemáte kamaráda, co jezdí ob den chytat divoké lososy na Fjordy a Vám jen tak z hecu vždycky přiveze, stejně jako my. Syrového lososa prohmatejte a vyndejte případné kosti pinzetou, dobře ho omyjte vlažnou vodou a osušte. Proboha nikdy, NIKDY, NIKDY! tohle nedělejte ze zmrazeného, ani jinak konzervovaného či předupraveného lososa, ale věřím, že by Vás to nenapadlo. Do ploché nádoby, nebo pekáčku, kam se vejde jak losos, tak směs na konzervaci, nasypte na dno vrstvu marinovací směsi – citronové kůry, soli a cukru a uložte na ni filet kůží dolu. Filet obsypte i ze stran a směs zlehka vtlačujte na maso. Na vrch masa dejte nahrubo nasekané bylinky a toto celé zasypte zbytkem marinovací směsi.

 


 

Máme? Celý losos, musí být zasypaný směsí a nesmí koukat, ani prosvítat jediný kousíček lososa. Přikryjte polotovar potravinářskou fólií a na ni položte nádobu, která bude tlačit co nejvyšší plochou na maso. Pokud nejste puritáni, použijte i větší (čistý) kámen, aby to mělo původní ráz. Takto připravené, to celé dejte do lednice, nebo za okno, pokud venku nebude zrovna mrznout anebo nebude 40 stupňů ve stínu a nechte do druhého dne ležet. Není třeba žádné další speciální akce, prostě ho nechte ležet, odpočívat a marinovat.

 


 

Po minimálně 19 až 24 hodinách (i třeba 2 dnech) můžete, plni zvědavosti, vyzvednout Váš výrobek. Filet vydolujte ze směsi a dobře opláchněte pod studenou vodou a dobře osušte. Odřízněte kůži a filet nakrájejte na tenké plátky kolem 2 mm. Podávejte pokapané citronovou šťávou a posypané čerstvým koprem, nebo čerstvými bylinkami, které jste použili při marinování. Rovněž je možné dát si k lososovi citronovou omáčku, nebo medovo-hořčičnou s kouskem toastu! Dobrou chuť! Vyzkoušíte? Doufám, že se Vám recept líbil, zanechte Vaše dojmy a názory v komentářích níže, sledujte nás na instagramu haji.beli.food, nebo se podívejte, jak jsme vařili na našem youtube kanálu haji.beli.food no a těšte se na příští článek!
 


Mějte se fajn!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *