Coleslaw


Představte si, že je léto, teplo, svítíčko sluní a Vy máte chuť na salát, ale ne na listový salát, ale na nějaký co na Vás bude čekat v lednici i několik dní, ba co víc, čím déle tam bude, tím lépe bude chutnat! Znáte nějaký takový? My ano a Vy určitě také, jmenuje se Coleslaw [kólsló]. Tento holandský zelný salát dostanete většinou k hambáči, nebo jiné americké fastfoodové bombě. My si však ukážeme jak na jeho domácí verzi.


Doba přípravy do 10 minut, pokud máte vše připravené (jinak 4 hodiny a 0-6 dní zrání)

 
 

 
 


Ingredience (4 osoby):


1 menší hlávku bílého zelí
1 menší hlávku červeného zelí (pro zpestření, není nutná)
3 větší mrkve (pokud máte rádi, můžete víc)
1 menší celer
200 ml podmáslí
3 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce medu nebo sirupu dle chuti
1 citron na šťávu
Čerstvý pepř
Himalájská sůl


Ale vše vesměs podle chuti a oka, čím více tím lépe! A platí zde pravidlo – čím kvalitnější vstupní suroviny, tím kvalitnější a chutnější výsledek! O čerstvosti se snad ani bavit nemusíme, čerstvé znamená chutné! 🙂


Postup přípravy:


Jako první věc je nutné si Vás vykastovat, pokud máte robota tak super, gratuluji, ušetřili jste několik nemálo minut! Tedy vezměte zelí, mrkev a celer a zpracujte je v robotu na “nudličky”. Nyní vyčkejte, až všichni ostatní, mrkev, celer a zelí nakrájí na tenké nudličky. Pokud všichni máme, můžeme pokračovat!

 
 

 
 

Pokrájenou zeleninu v míse velmi dobře promíchejte a nasolte, znovu promíchejte a znovu nasolte a tak celkem 3x, proč? Protože jsem to řekl, vlastně napsal. Ve skutečnosti se Vám podaří všechno daleko lépe nasolit, aby to pustilo šťávu. Je rovněž možné oddělit zelí a mrkev s celerem a udělat předchozí krok zvlášť. To je možná i lepší, protože pak se Vám podaří suroviny lépe zpracovat. Nyní však nechme nasolenou zeleninu bokem a zatím si uděláme zálivku. Smíchejte podmáslí s hořčicí, medem, vymačkejte si citron a citrónovou šťávu nalijte do zálivky, přidejte sůl a pepř podle chutě. Vezměte si metličku na omáčky a důkladně vše prošlehejte, ochutnejte a případně dochuťte. Připravenou zálivku dejte odpočinout do lednice.

 
 

 
 

Se zálivkou v lednici máme napůl vyhráno a můžete jít třeba na procházku se psem. Po cca třech hodinách se vrhněte na zeleninu. To znamená, důkladně sceďte a vymačkejte šťávu ze zelí a mrkve s celerem a průběžně smíchejte všechny zeleninové složky. Po smíchání postup opakujte s celým salátem, aby byla všechna přebytečná voda pryč, tu tam nechceme. Dalším krokem je vytáhnout zálivku z lednice a pěkně jí promíchat se salátem, musí se dostat úplně všude!

 
 

 
 

Takto připravený salát se dá hned použít, ale bude mdlý, daleko lepší je ho dát do uzavíratelného sáčku, vypustit vzduch a nechat ho ležet v lednici, kdykoliv kdy půjdete kolem lednice, sáček otočte, aby zálivka protekla na druhou stranu. V den servisu jej nandejte do mísy a hurá s ním do úst! My jsme ho použili v kombinaci s houstičkami, trhaným vepřovým, batátovými hranolky a mátovým čatní.


Doufám že se Vám článek líbil, dozvěděli jste se něco zajímavého, nového nebo jste si čtením jen zkrátili čas. Zanechte Vaše dojmy a názory v komentářích níže, sledujte nás na instagramu haji.beli.food, YouTube no a těšte se na příští článek!


Mějte se fajn!

 
 
 
 
 
 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *