Polévka z červené čočky

Přesyceni živočišnými bílkovinami a hlavně masem, jsme hledali nějakou rychlou alternativu na večeři. Jak je u nás zvykem, luštěniny a obilniny doma máme a zeleninu taky. Napadl nás evergreen, který každý z nás ve školní jídelně nenáviděl a to sice čočková polévka. Ne však ta klasická z obyčejné čočky, my si ji uděláme s lehce východním nádechem Indie z čočky červené.  Na pomoc si vezmeme zázvor, kurkumu, česnek, ale i bylinky, tedy hlavně koriandr, abychom Vám ukázali, že se to dá udělat i jinak!

   

Doba přípravy 100 minut

 

Ingredience (4 porce):

1l silného zeleninového vývaru (celer, petržel, mrkev, cibule, řapíkatý celer)

500 g červené čočky

3 ks šalotky

1 menší cibule

2 brambory

2 mrkve

1 špalíček zázvoru

3 stroužky česneku

1 špetka kurkumy

1 špetka himalájské soli

Čerstvý koriandr

1 špetka kajenského pepře

Olivový olej/ máslo/ ghee

 

Postup přípravy:

Na hodinku až na dvě si namočte červenou čočku, poté ji propláchněte střídavě teplou a studenou vodou a nechte okapat. Připravte si zeleninový vývar, do kterého dejte mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer a celou cibuli, po vyvaření sceďte a vývar uchovejte. Čočku vložte do hrnce a nechte vařit doměkka. Po uvaření ji slijte, propláchněte a nechte okapat. Mezitím si nakrájejte šalotku na drobno a nechte ji zpěnit ve větším hrnci, přidejte k ní nasekaný česnek, třičtvrtě špalíčku zázvoru nasekaného najemno, nakrájené brambory a mrkev na menší kousky a krátce orestujte. Přidejte vývar (část si nechte na zředění polévky) a vařte do poloměkka, když se dají mrkev a brambory napíchnout na vidličku, přidejte čočku a vařte do úplného změknutí všech surovin.

 

Nyní přidejte sůl, kurkumu, kajenský pepř, pepř a zbytek zázvoru, nyní již jen krátce provařte a polévku odstavte. Tyčovým mixérem všechno rozšmelcujte na hustý krém, pokud z toho máte kaši, přidejte ještě trošku vývaru a řeďte do požadované konzistence, jak to tak bývá polévka průběžně houstne, je to na Vás. My máme rádi hutné polévky, takže ta naše byla spíše jako kaše. Po úplném rozmixování a ředění ještě můžete přidat olivový olej, máslo nebo ghee a jen rozmíchat v polévce. No a to je vlastně celé kouzlo, pokud máte raději rustikálnější kuchyni, nechte si část změklých brambor a mrkve bokem a přisypte do hotové polévky.

 

Hotový krém nandejte do talíře, nebo misek, můžete dochutit špetkou kajenského pepře, čerstvě nastrouhaného zázvoru, ale hlavně čerstvě nasekeným koriandrem a můžete podávat! Dobrou chuť! Jo a zapomněl jsem napsat, dá se jíst i studená, pokud k tomu nemáte vyloženě odpor! No a co Vy? Vyzkoušíte? Doufám, že se Vám recept líbil, zanechte Vaše dojmy a názory v komentářích níže, sledujte nás na instagramu haji.beli.food, nebo se podívejte, jak jsme vařili na našem youtube kanálu haji.beli.food no a těšte se na příští článek!
 


Mějte se fajn!


 
 
 
 
 
 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *